İzmit Belediyesi Milli Mücadele Kahramanı
Yahya Kaptan’ı vefatının 104’ün yılında da unutmadı


İzmit Belediyesi, milli mücadele kahramanı Yahya Kaptan’ı vefatının 104. yıl dönümünde Yahya Kaptan Anıt Meydanı’nda düzenlenen törenle andı. Törene milli mücadele kahramanları Yahya Kaptan ve Zoboğlu Hasan’ın torunları da katıldı


İzmit Belediyesi, Milli Mücadele döneminde Kocaeli’de kurtuluş hareketini örgütleyen ve gösterdiği başarılarla İzmit’te adına semt kurulan Yahya Kaptan’ı ölümünün 104’üncü yılında andı. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Yahya Kaptan Anıtı’nda düzenlenen anma programı kapsamında protokol konuşmalarının ardından anıta karanfil bırakıldı. Ayrıca, Anıt başında Yahya Kaptan anısına lokma dağıtımı gerçekleştirildi. 


GENİŞ KATILIM
Yahya Kaptan’ı anma programına İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra Yahya Kaptan Mahalle Muhtarı Ahmet Mirzaoğlu, Yahya Kaptan’ın torunu Dilek Kotan,  Doğa Koleji öğrencileri, Milli Mücadele Kahramanlarından Zoboğlu Hasan’ın torunu ve aynı zamanda Doğa Koleji Yahya Kaptan Şube Müdürü Uğur Beşer, belediye meclis üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 


“SONSUZ MİNNET DUYUYORUZ”
Anma Programında konuşan Başkan Hürriyet; “Ülkemizin birliği ve bütünlüğü, canlarını feda eden şehitlerimizin aziz hatıralarıyla daha da güçleniyor.  Vatanımız için gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden, şehitlik mertebesine ulaşan tüm kahramanlarımıza, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere sonsuz minnettarız.  Bu vatanı bize miras bırakan, kanlarıyla yoğuran şehitlerimiz ve gazilerimiz, daima milletimizin gurur kaynağı olacak. 


“KOCAELİ’DEKİ İLK ŞEHİTLERİMİZDEN”
104 yıl önce, vatanımızın kurtuluşu için canını veren Yahya Kaptan da, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından büyük takdir gören Kuvay-i Milliye’nin önde gelen isimlerindendi. Milli Mücadelede büyük başarılar kazanan Yahya Kaptan, ne yazık ki uğradığı pusu sonucu Kocaeli’deki ilk şehitlerimizden de biri oldu.


“ATATÜRK’ÜN YOL ARKADAŞI”
Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Yahya Kaptan’ı her zaman bir komutan, dost ve yol arkadaşı olarak görmüş, Nutuk eserinde ondan özel bir şekilde ve sayfalarca bahsetmiştir.  Yahya Kaptan’ın şehadeti, Atatürk’ü derinden sarsmış, bu olaya çok üzülmüş ve olayı sonuna kadar takip ederek, sorumlularının adalet önünde yargılanmalarını sağlamış, Yahya Kaptan’ın ailesine maaş bağlatmıştır. 


“DEĞERLERİMİZİ HAFIZAMIZDA CANLI TUTUYORUZ”
Nutuk’ta Yahya Kaptan’a ayrılan 15 sayfa, bu büyük kahramanın ne denli önemli olduğunun kanıtıdır. Bizler de, İzmit Belediyesi olarak, Yahya Kaptan gibi kahramanlarımızı her yıl düzenlediğimiz bu anma programlarıyla hatırlıyor, onların fedakarlıklarını gelecek nesillere aktarmaya gayret ediyoruz. Kahramanların unutulmaması gerekiyor.  ‘İzmit Unutmaz’ diyerek de, vatanı için kendini feda eden bu değerli insanları hafızamızda canlı tutuyoruz. 


“TÜM KAHRAMANLARIMIZIN RUHU ŞAD OLSUN”
Aziz şehitlerimizi, gençlerimizin ve çocuklarımızın da unutmaması için etkinliklerimizi ve anmalarımızı sürdürüyoruz. Yahya Kaptan’ın mücadelesini sürdüren İpsiz Recep, Kara Fatma, Zoboğlu Hasan gibi diğer kahramanlarımızı da bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyoruz. Ne mutlu bize ki, böyle kahramanlarla aynı tarihin parçasıyız.  Ve ne mutlu bizlere ki onların bize bıraktığı mirası koruyarak vatan sevgimizi sonsuza dek yaşatıyoruz.  Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu topraklar için canını veren tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Onların ruhları şad, mekânları cennet olsun.”


“ATATÜRK’ÜN İZNİYLE GÖREVE BAŞLADI”
Yahya Kaptan’ın torunu Dilek Kotan anma etkinliğindeki konuşmasında, “Bugünü gerçekleştiren sayın Belediye Başkanımız Fatma Kaplan Hürriyet’e, Atatürkçü Düşünce Derneği Yahya Kaptan Şube Başkanı Yakup Gökçe’ye, Yahya Kaptan Mahalle Muhtarı Ahmet Mirzaoğlu’na ve emek veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Dedemin itilaf devletlerinin ülkede yarattığı tahribat, baskı ve zorbalığa direnme kararıyla Atatürk’ün bilgisi ve izniyle Kocaeli’de göreve başlamış ve çetelerle savaşmıştı. 


“BENİM İÇİN BÜYÜK ONUR”
Yahya Kaptan 8 Ocak 1920 tarihinde şehit edildi.  Anneannem Tavşancıl’da 2 kızıyla ikamet ediyordu. Anneannem Atatürk ile telgraflaşmış ve Atatürk kendisine maaş bağlamış ardından da Çankaya’da kendisine yakın bir yerde ev vermiş. Yahya Kaptan’a sizlerin sahip çıkması ve beni burada ağırlamanız benim için çok büyük bir onurdur” dedi. 


“ÖĞRENCİLERİMİZE MİLLİ BİLİNCİ AŞILIYORUZ”
Milli Mücadele kahramanlarından Zoboğlu Hasan’ın torunu olan Doğa Koleji Yahya Kaptan Kampüsü Müdürü Uğur Beşer ise, “Bütün çocukluğumun bu güzel anıları dinlemekle geçti. Ben Atatürk’ü bizzat görmüş olan Hasan Zoboğlu’nun kızından dinledim. Sevgili öğrencilerimize de milli manevi değerlerimizi, Cumhuriyetimizin değerlerini, kahramanlarımızı hep anlatıyoruz” ifadelerini kullandı. 


“TARİHİ TERS YÜZ ETMEK İSTEYENLER VAR”
Atatürkçü Düşünce Derneği Yahya Kaptan Şube Başkan Yardımcısı Burak Efe Erdoğan, “Son yıllarda Türkiye’de tarihi yeniden yazmak isteyenler var. Tarih ters yüz edilmek isteniyor. Geçmişin hainleri bugünün kahramanları yapılmaya kahramanlarımız ise unutturulmaya çalışılıyor. Kimdir bunlar Şeyh Sait’ler, Seyit Rıza’lar, İskilipli Atıf’lar, Mustafa Sabri’ler.. Bunlar İstiklal Mahkemeleri tarafından yargılanmış ve asılmış insanlar. 


“GERÇEK KAHRAMANLARIMIZI UNUTMAYALIM”
Mezarları bugün devlet görevlileri tarafından ziyaret ediliyor, adları bir takım caddelere verilmeye çalışılıyor. Bunlar yapılırken sevgili Atatürk’ümüzün, İsmet İnönü’nün ismi silinmeye çalışılıyor. Bizim bölgemizin kahramanlarından biri Yahya Kaptan’dır. Kuva-i Milliye kahramanlarımızı saygı sevgi ve minnetle anıyorum. Gerçek kahramanlarımızın unutulmaması için gelecek kuşaklara aktarmamız lazım” şeklinde konuştu. 


“KAHRAMANLARIMIZI RAHMETLE ANIYORUM”
Yahya Kaptan Mahalle Muhtarı Ahmet Mirzaoğlu ise programda yaptığı konuşmada, “Adını onurla taşıdığımız Yahya Kaptan Mahallesi Atatürk’e, silah arkadaşlarına, Kuva-i Milliyecilere minnettardır. Atatürk Nutuk kitabında belgeler dahil 25 sayfalık bir yer ayırmıştır Yahya Kaptan’a. Bu tabii ki Yahya Kaptan’ın Atatürk’ün ve milletinin haklı takdirini kazandığını gösteriyor. Hayatını genç yaşta İstiklal uğruna kaybeden değerli Yahya Kaptan’ı saygıyla anıyorum. Bu vesileyle Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum. Olmasaydınız olmazdık” dedi.