Kadınların hem sosyal hem de ekonomik alanda daha fazla yer alması adına çalışmalarına devam eden İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile KOİDER’in, ‘İzmit Kadın Girişimcilerini Arıyor’ temasıyla yürüttüğü Bağ Projesi’nin ödül töreni İzmit Belediyesi Dernekler Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Programda Bağ Projesinde yer alan katılımcılara sertifikaları takdim edilirken en başarılı 3 proje sahibi de ödüllerine kavuştu. 


YOĞUN KATILIM
Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra KOİDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Çakıcı, Bağ Projesi Koordinatörü Evrim Atasoy Ürük, Bağ Projesine katılan girişimci kadınlar, İzmit Belediyesi yöneticileri, KOİDER yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı. 


“İYİ Kİ YAPMIŞIZ DEDİĞİMİZ BİR PROJE”
Ödül töreninde konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet şu ifadeleri kullandı; “Bugün bizim için de kıymetli bir gün. Ne zaman bir projeye başlasak ve sonrasını getirdiğimizde o çalışmanın insanın hayatında yeni başlangıçlar yaptığını bilmek gururlandığımız anlar oluyor. Sevgili KOİDER ailesiyle birlikte iyi ki yapmışız dediğimiz çok kıymetli bir proje oldu Bağ Projesi. 


“TÜRKİYE’DE KADIN OLMAK ZOR”
Sevgili KOİDER ailesine, yönetim kurulu başkanına, kurucu başkan sayın Nilgün Yılmaz’a, değerli koordinatörlerimize, yönetim kurulu üyelerimize teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız ve iyi ki kadınlara destek veriyorsunuz. Hepiniz gerçekten sağ olun var olun. Türkiye’de kadın olmak gerçekten çok zor. Bende hem anne hem de çalışan bir kadın olarak bu zorlukları iyi bilirim. Siyaset gibi özellikle erkek egemen bir alanda varlık göstermeye çalışan bir kadın olarak Türkiye’de kadın olmak gerçekten zor. 


“KADINLAR ÜRETİYOR VE PAZARLIYOR”
Kadınların kendi ayakları üzerinde durabilmesi, maddi, manevi kimseye bel bağlamadan yaşayabilmesi ve toplum içinde yer kazanabilmesi gerçekten çok kıymetli. Bu duruma çok ama çok önem veriyoruz.  Bu yüzden de az önce bahsettiğim öneme dair olarak kadının emeğinin arkasında bir politika bir çaba belirledik. Göreve geldiğimizden bu yana Çınar Kadın Kooperatifimiz ve İzmit Kadın Girişimciler Merkezimizde kadınlarımız adeta sihirli ürünler üretiyor ve ürettiklerini ulusal alışveriş sitelerinde satma ve yurtdışına pazarlama imkânı buluyor. 


ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE
İzmit Çarşısı’ndaki 221 üreticiden, 195'i kadın üretici. Kadınların her alanda ürettiği, ekonomik hayata katılabildiği ve kadın emeğinin farklı bir yere geldiği İzmit hayalimiz var. Ne mutlu ki İzmit’te bu hayale sarılan, bu hayalin peşinden koşan birileri daha var.  Kocaeli İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (KOİDER). İyi ki yollarımız kesişmiş, iyi ki bir aradayız, iyi ki yan yana dayanışma halindeyiz. Kadın girişimciliğini destekleyen, iş hayatındaki kadın erkek fırsat eşitliğini savunan, kadın istihdamının artırılmasına uğraş veren KOİDER’le ortak amaç doğrultusunda iş hayatında yer almak isteyen kadınların girişimcilik yolu ile iş hayatına dahil olmasını sağlayan çok önemli bir projeyi hayata geçirdik.


“BİRÇOK EĞİTİMDEN GEÇTİLER”
İthalat ve İhracat, Kalite Yönetimi ve Pazarlama Stratejisi, Kaynak Yönetimi, Finans, Vizyon-Misyon, Muhasebe Analizi, İnsan Kaynakları Süreçleri gibi çok sayıda eğitimden geçti bu arkadaşlar. Aynı zamanda işletmesini kurmuş ve rol model olabilecek kadınlarla “KOİDER İlham Veren Kadınlar Buluşması” nda bir araya geldi. Ve en sonunda da, aklındaki iş fikrini veya projesini hayata geçirebilen ilk 3 kişiye emeğinin, fikrinin, düşüncesinin ödülünü takdim edeceğiz. 


“KADINLARIN ÇOK FAZLA SORUMLULUĞU VAR”
Her şeyden önemlisi kadın cesareti ödüllendirilmeli. ‘Bende varım’ deme cesaretini göstermek her kadın için çok kıymetli. Bu ülkede dezavantajlı birçok şartlarımız var. Ne yazık ki toplumun bize biçtiği çok fazla sorumluluğumuz var. Kendi üzerimize aldığımız sorumluluklarda var. Bu biraz belki anaç tavrımızdan, yetiştirilme tarzımızdan belki geleneklerimizden kaynaklanıyor ama ağır sorumluluklar üstleniyoruz. Bu dezavantajlar yüzünden zaman zaman kadınların cesaretleri kırılıyor. 


“KADINLARIN GÜCÜNÜ ORTAYA KOYDUNUZ”
Böylesi psikolojik ortamlarda kadınların ‘Bende varım’ deme cesareti ve bu cesaretin fikre dönüşmesi bu fikrin somut bir projeye dönüşmesi bu somut projenin de kente katma değer katacak bir projeyle ete kemiğe bürünmesi çok önemli. Kent adına da katma değeri yüksek bir iş. Başka kadınlara rol model anlamında da cesaretli bir iş. Burada bulunan BAĞ Projesi'nin başarılı kadın girişimcilerini de tek tek kutlamak istiyorum. Sizler, kendi emeğiniz ve azminizle kendi işlerinizi kurarak örnek birer lider oldunuz. Topluma ilham verdiniz ve kadınların gücünü ortaya koydunuz. 


“PROJE KAPSAMINDA DÜKKANLARIN İLK KİRASI BİZDEN”
Belediye olarak eğitim programları, mentorluk desteği ve finansal kaynaklar sunarak kadınlarımıza potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaya devam edeceğiz. Bu projenin hayata geçirilmesine katkı sunan İzmit Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü çalışanlarımıza, yöneticilerimize, başkan yardımcılarımıza, KOİDER’in çok kıymetli ekibine teşekkür ediyorum. Kadınların geleceğe umutla bakmasını sağlayan bu emekler iyi ki varlar. Güçlü kadın güçlü toplum.  Özellikle iş yerini açan 2 kadın arkadaşımız çok kıymetli. Biz de proje için somut daha fazla nasıl destek verebiliriz diye düşündüğümüzde ilk etapta iş yerini açan 2 arkadaşımızın eğer iş yerleri kiralık ise ilk kiraları bizden olsun. İlk kira desteklerini biz sunmuş olalım. İlk ayda birazda olsa kendilerini rahat hissetsinler. Bu proje kapsamında daha sonra da iş yerlerini açmaya devam girişimci arkadaşlarımıza da aynı desteğimiz sözümüz olsun. 


ÇINAR SATIN ALMA UYGULAMASINI ANLATI
Biz bu projelerden bazılarından hizmet de satın alabiliriz. Neden kentin bu girişimci kadınlarından da hizmet satın almayalım? Yazılımını kendimiz yaptığımız şeffaf yönetim anlayışımızın ürünü olan, bütün satın almalarımızı ve doğrudan teminlerimizi taşıdığımız bir dijital sistemimiz var. Tüm esnaflar belediyeye gelmeksizin internetten kayıt yaptırıp ihalelere teklif verebiliyorlar. Uygulamamızın adı Çınar Satın Alma Uygulaması. Sizin alanınıza giren konularda hizmet almak istediğimizde sizlere kaydınız üzerinden rahatlıkla ulaşabiliriz. Bu özellikle küçük esnafa sunduğumuz çok önemli bir olanak. Kadınlarımızın gücünü hep birlikte yükseltmeye devam edelim” 


“DAHA ÇOK KADIN GİRİŞİMCİ OLSUN İSTEDİK”
Projenin ismi de çok güzel. Bağ Projesi. Bağları güçlendiren samimi, kadın dayanışmasını da ön plana çıkaran bir isim. Kendilerinin 2019 yılında başlattıkları bir proje ve şimdi de İzmit Belediyesi İZGİM ortaklığını gerçekleştirerek daha geniş kitlelere ulaşarak daha çok kadın girişimci olmasını istedik. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında KOİDER ile birlikte ‘İzmit Kadın Girişimcilerini Arıyor’ temasıyla birlikte Bağ Projesi’nin lansmanını gerçekleştirmiştik.  Gerçekleştirilen mülakatlar sonucunda seçilen kadın arkadaşlarımız 7 hafta boyunca iş dünyasıyla ilgili pek çok eğitim aldı. 


DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Törende konuşan KOİDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihan Çakıcı, “15 Kasım 2022’de start verdiğimiz eğitim programımızı 10 Mart 2023 tarihinde 14 katılımcının ve 16 eğitimciyle başarıyla  tamamlayabilmenin mutluluğunu yaşıyorum. Projenin her aşamasında desteğini bizlerden esirgemeyen başta sayın başkanım Fatma Kaplan Hürriyet’e, tüm yöneticilerine, KOİDER’in kurucu başkanı sayın Nilgün Yılmaz’a, Proje Koordinatörü Evrim Atasoy Ürük’e sonsuz teşekkürler ediyorum” dedi.  Çakıcı konuşmasının ardından Başkan Hürriyet’e projeye katkılarından dolayı plaket takdim etti. 


“İŞ DÜNYASINDA YER ALMAK İSTEYEN KADINLAR”
KOİDER Bağ Projesi Ödül Töreninde konuşan Bağ Projesi Koordinatörü Evrim Atasoy Ürük, “Projede yer alan ve destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bağ Projesinin amacı iş dünyasında yer almak isteyen, bir projesi ve sürdürülebilir iş fikri olan kadınları girişimci olarak iş dünyasına dahil etmek. İlk projemizi 2019 yılında gerçekleştirdik. 2022 yılında İzmit Belediyesinin destekleriyle ikincisini gerçekleştirdik. 


PROJE SÜRECİNİ ANLATTI
15 Kasım 2022 tarihinde sayın başkanımızın ev sahipliğinde proje lansmanı yapıldı ve aynı zamanda başvurularımız başladı. 5 Aralık 2022 tarihine kadar başvurularımızı aldık. Toplamda 106 başvurunun 94’ü değerlendirilmeye alındı. KOİDER yönetimi olarak oluşturduğumuz proje ön değerlendirme kurulu tarafından 94 başvurunun 47’si mülakatlara davet edildi. 9 – 12 Aralık tarihlerinde de İZGİM’in ev sahipliğinde mülakatlarımızı gerçekleştirdik. 


“45 FİDANIN DİKİLMESİNE VESİLE OLDUK”
Mülakatlardan sonra 17 kişinin eğitimlere davet edilmesi kararlaştırıldı. 1 kişi eğitimlere katılamayacağını belirtince eğitimlere 16 kişi katıldı. 6 Ocak 2023 itibariyle de eğitimlerimiz başladı. Derslerimiz 10 Mart 2023’te tamamlandı. Çok değerli eğitmenlerden eğitim aldık. Tüm eğitimcilerimize KOİDER adına TEMA Vakfına bağış yapıldı. Böylece 45 fidanın dikilmesine vesile olduk” dedi.  


Ödül Alan Katılımcılar ve Projeleri 
Birinci: Songül Adıyaman - Triton Ceramic Art
İkinci: Fatma Çelebi – Gül Bahçe
Üçüncü: Hediye Nur Dalkılıç – Yadigar


Ödül Değerlendirmesine alınan projeler
Ada Şeyma Karaman – 2Stella
Dilara Akbaş Yıldırım – Lares
Fatma Çelebi – Gül Bahçe
Hediye Nur Dalkılıç – Yadigar
Hicret Mutluay – Eartlings Flower And Art House
İrem Şengiz – Oynuyoruz
Kübra Güngör – Patisserie & Cream
Nilay Özcan – By Nilay Tasarım
Sibel Gülbay – Kamber Barber
Songül Adıyaman – Triton Ceramic Art
Tülay Akbal Topçuoğlu – GOFO
Tülay Kütük – Kütük Home Dizayn
Ümmü Gülsüm Olan – Drone ile Tarım